Nieuws - 2020/01/30

Wasserij De Lelie wordt moderne en groene studentenresidentie

Op de voormalige site van de bekende Leuvense wasserij-droogkuis De Lelie komen er volgend jaar 75 nieuwe studentenkamers.

Het grauwe binnengebied dat vandaag nog voornamelijk uit beton bestaat, zal tegen 2022 transformeren in een groene en aangename woonomgeving met een grote binnentuin. De iconische schoorsteen – hét herkenningspunt van de wasserij en van de buurt – blijft behouden. Dat blijkt uit de eerste plannen die projectontwikkelaar LGV uit Herent vandaag bekendmaakt.

De nood aan studentenkoten in Leuven blijft groot. Naar schatting huren elk academiejaar ruim 40.000 studenten een kamer in de stad. De universiteit blijft dan ook uitkijken naar nieuwe studentenkamers. Volgend jaar zullen er alvast 75 nieuwe studentenkoten vrij komen op de site van wasserij-droogkuis De Lelie aan de Verkortingstraat. De bekende wasserij sloot haar deuren in 2015, een jaar nadat de oprichtster, Amelia Verbruggen, overleed. Sindsdien staan de gebouwen – die reiken tot aan de Maria van Belstraat – grotendeels leeg. In 2018 besloten de drie zonen van Verbruggen de site te verkopen aan projectontwikkelaar LGV uit Herent, onder meer bekend van de projecten Terra Verde en De Meuleman.

Met de nieuwe plannen wil de ontwikkelaar een knipoog naar De Lelie behouden. Zo zal de huidige hoge schoorsteen, die geldt als hét herkenningspunt van de buurt, geïntegreerd worden in het nieuwe project. Bovendien krijgt de studentenresidentie de naam ‘t Waskot, een ludieke verwijzing naar de vorige en toekomstige invulling van de site.

Deel deze pagina